Terugkeer naar Zambia: Young professionals van DACHSER maken kennis met het succesvolle Trash4Cash-project
In september van dit jaar reisden vijf jongeren die momenteel een duale studie bij DACHSER volgen naar Zambia in het kader van een uitwisselingsproject. Ze bezochten onder andere het recyclingbedrijf Trash4Cash, dat in 2019 werd opgericht door jonge Zambianen in Livingstone met steun van DACHSER en de kinderhulporganistie Terre des Hommes. De jonge ondernemers uit Zambia brachten in mei een bezoek aan Kempten in de Allgäu-regio, waar ze zich grondig verdiepten in afvalbeheer in Duitsland. Een verandering van perspectief die voor de jongeren uit beide landen waardevol is en bijdraagt aan hun persoonlijke ontwikkeling.
Trainees van het gemeentelijke afvalverwerkingsbedrijf ZAK uit Kempten reisden samen met de young professionals van DACHSER naar zuidelijk Afrika. Het programma van de drie weken durende uitwisseling was gevarieerd. De deelnemers uit Duitsland werkten actief mee in het Trash4Cash recyclingcentrum en hielpen de afvalinzamelaars bij het sorteren en inkopen van grondstofafval in de nabijgelegen steden Malota, Kazungula en Libuyu. Ze namen ook deel aan een uitwisseling met een jongerennetwerk in Livingstone. Op het programma stonden ook gesprekken met de burgemeester en het hoofd van Volksgezondheid in Livingstone en met de Duitse ambassadeur in Lusaka, de hoofdstad van Zambia. Zij vergezelden de jonge ondernemers, die op drie lokale scholen actief voorlichting gaven over Trash4Cash en het belang en de voordelen van afvalbeheer. De jongerenuitwisseling omvatte ook vrijetijdsactiviteiten waarbij de Duitse deelnemers de lokale bevolking en cultuur leerden kennen.
“Het uitwisselingsproject gaf de jongeren de kans om hun perspectief te veranderen,” vat Bernhard Simon, voorzitter van de Raad van Toezicht van DACHSER, samen. “We kunnen de wereld alleen veranderen als we deze door de ogen van anderen zien, dat wil zeggen als we zowel het Zuiden als het Noorden ervaren en begrijpen. Deze persoonlijke ontwikkeling stelt ons in staat om conclusies te trekken over zinvol handelen.”
Trash4Cash: inzichten en uitdagingen
“We leerden van dichtbij hoe recycling werkt in een land als Zambia. Ik vond het vooral indrukwekkend om te zien hoe mensen een bron van inkomsten vinden door afval in te zamelen,” zegt Dennis Buenyat, duaal student aan DACHSER. “Het was geweldig om te zien hoe recycling economische en milieuproblemen kan verlichten. Ik realiseerde me ook hoe ernstig de gevolgen zijn voor het milieu en de gezondheid als afval niet goed wordt verwerkt. De recyclingmachines die we ter plaatse zagen, veranderden afval in waardevolle grondstoffen. Dat heeft echt indruk op me gemaakt.”
“Na een korte workshop begon de eerste week direct met werken in het Trash4Cash- afvalcentrum in Maramba, een wijk van Livingstone. We kregen een rondleiding, de processen werden uitgelegd en we realiseerden ons dat de afvalpers niet werkt zonder elektriciteit. Door de aanhoudende droogte kan het land geen waterkracht opwekken bij de dam, waardoor grote delen van het land, die maar twee tot zes uur per dag elektriciteit hebben, worden stilgelegd,” voegt Christoph Meyer, duaal student bij DACHSER, toe.
Naast deze stroomstoringen moet het team van het recyclingbedrijf nog andere uitdagingen overwinnen. Tijdens de uitwisseling bespraken en ontwikkelden de deelnemers van DACHSER, ZAK en Trash4Cash samen concepten en oplossingen. Het project mist bijvoorbeeld nog lokale bekendheid, dus zijn er marketingmaatregelen nodig. Daarnaast kunnen de organisatie en werkprocessen ter plaatse in het afvalcentrum en ook bij de inzameling en inkoop van afval in de wijken verder worden gestructureerd en geoptimaliseerd. Een andere uitdaging is het verminderen van de schommelingen in de omzet om de ondernemers van Trash4Cash een vast inkomen en een vaste baan te garanderen.
Dankzij het intensieve werk in het recyclingcentrum en de onderlinge uitwisseling namen de Duitse deelnemers ook nieuwe professionele kennis over afvalbeheer mee naar huis, die ze kunnen toepassen in hun eigen projecten bij DACHSER en ZAK.
Van drie kleine teams naar één groot team
Sommige deelnemers uit Duitsland en Zambia kenden elkaar al van de vorige uitwisseling in Kempten, dus het was een warm weerzien. Door het gezamenlijke werk, regelmatige afstemming en teambuildingactiviteiten werd de band verder versterkt en ontstond er een hechte groep. Taalbarrières werden overwonnen door elkaar te helpen met vertalen en het Engels van de Duitse deelnemers verbeterde enigszins. Sommige projectdeelnemers werden vrienden tijdens deze periode en hebben na de jongerenuitwisseling privé nog steeds contact.
De reizigers zijn het erover eens dat hun tijd in Zambia hen heeft geholpen om zowel professioneel als persoonlijk te groeien. “Zelden heb ik vrolijkere mensen ontmoet, wat ik echt bewonderenswaardig vind als je bedenkt hoe vaak we in Europa klagen over kleine dingen. Dit zou een voorbeeld moeten zijn van saamhorigheid, spaarzaamheid en vooral dankbaarheid,” besluit Christoph Meyer.