Broers Bennie en Roland Bloem werken samen al 65 jaar bij DACHSER

Bennie en Roland Bloem zijn behalve broers ook collega’s. Bennie vierde in april zijn 40-jarig jubileum en Roland in juni zijn 25-jarig jubileum. Ze vertellen hoe het is om samen met je broer, zo lang voor hetzelfde bedrijf te werken. Het werd een gesprek over familiebanden binnen een familiebedrijf waar veel waarde wordt gehecht aan een warme bedrijfscultuur en duurzame relaties. 

Roland (Links) vierde in juni zijn 25-jarig jubileum en Bennie (rechts) vierde in april zijn 40-jarig jubileum.
Roland (Links) vierde in juni zijn 25-jarig jubileum en Bennie (rechts) vierde in april zijn 40-jarig jubileum.

De broers werken allebei voor DACHSER in Zevenaar. Volgens Roland is Bennie de meeste rustigste van hen twee. Roland start dan ook enthousiast met vertellen over wat hun lange dienstverbanden over het werken voor DACHSER zegt.

“Binnen mijn functie van Sales Manager Benelux kan ik goed ‘mijn ei kwijt’ en ik vind dat DACHSER op een goede manier met zijn medewerkers omgaat. Het bedrijf blijft zich voortdurend ontwikkelen, samen met onze 34.000 collega's wereldwijd. Hierdoor zijn mijn werkzaamheden de afgelopen 25 jaar meegegroeid en kon ik nieuwe diensten aan klanten blijven aanbieden. Mede daardoor heb ik niet het gevoel dat ik lang voor hetzelfde bedrijf werk, op dezelfde afdeling.”

Douane en sales als rode draad

Waar Sales de rode draad is in Rolands carrière, is dat bij Bennie de douane. Bennie ‘rolde’ hier in, na het halen van zijn middelbare schooldiploma. Na tien jaar aan de grens te hebben gewerkt, maakte hij de overstap naar de afdeling Import bij DACHSER in Zevenaar. Met het wegvallen van de Europese grenzen veranderde er veel. Dat gold ook voor de komst van Brexit, dat veel taken met zich meebracht. Na het splitsen van meerdere afdelingen stopte Bennie als teamleider Customer Service Import en startte hij op de afdeling Douane. Hier voelde hij zich helemaal thuis. In die 40 jaar vergaarde hij zoveel kennis, dat Bennie ook wel bekend staat als de ‘douanegoeroe’.

Bennie: “Mijn toenmalige teamleider aan de grens, bij mijn vorige werkgever, twijfelde destijds. Hij zei: “Zou je dat wel doen, werken voor de douane? Dat is straks allemaal afgelopen.” “We zijn nu 50 jaar verder en het is er niet eenvoudiger op geworden. Door het aanscherpen van de regels is het alleen maar ingewikkelder geworden. Het is een specialistisch vak. Daarbij neemt de handel met niet EU-landen alleen maar toe.”

Roland wist na de middelbare school niet zo goed wat hij wilde. Dankzij Bennie leerde hij DACHSER kennen. Hij voetbalde mee in het voetbalteam en Bennie wees hem op een bijbaan als oproepkracht, die hij goed kon combineren met zijn studie. Hierna startte Roland als apprentice. Roland: “Dat is een mooie kans om te ontdekken wat je wel en niet leuk vindt; in tweeënhalf jaar draai je op verschillende afdelingen mee.” Zo ontdekte hij zijn liefde voor Sales.

Op de vraag wat hij leerde van zijn ‘grote’ broer, zegt hij meteen: “Hoe ik een zakelijk telefoongesprek moest voeren. Dat leerde ik niet tijdens mijn studie. Bennie zei wat ik wel en niet kon zeggen. Een keer zei ik tegen een klant iets over interne kosten. Bennie zei meteen dat dat niet de bedoeling was. Die informatie deel je niet met een klant.” Het leren uit Bennies oude studieboeken bleek een schot in de roos. Geordend als Bennie is, had hij alle belangrijke onderwerpen gemarkeerd en pagina’s volgeplakt met post-its. Hoewel Roland in eerste instantie werd uitgelachen door zijn studiegenoten, lachte hij uiteindelijk het hardst.

Bennie (rechts) is al aan het afbouwen en gaat bijna met pensioen. Roland (Links) staat nog midden in zijn carrière.
Bennie (rechts) is al aan het afbouwen en gaat bijna met pensioen. Roland (Links) staat nog midden in zijn carrière.

Werk en privé gescheiden

Bennie en Roland zien elkaar weinig op de werkvloer. Qua werkzaamheden hebben ze niet direct met elkaar te maken, bovendien zitten ze op verschillende verdiepingen. “Maar dan zien we elkaar privé wel”, vertellen ze lachend. Waarin ze het overigens niet over het werk hebben. En op het werk hebben ze het nooit over privézaken. “Dat houden we goed gescheiden”, aldus de broers.

Dankzij hun lange dienstverband zijn ze een vertrouwd gezicht naar ‘buiten’ toe. Hoewel Bennie minder klantcontacten heeft dan Roland, merkt ook hij bij het regelen van zendingen of het aanmelden ervan, dat mensen het als zeer positief ervaren om een vast contactpersoon te hebben. “Duurzame relaties past ook echt bij DACHSER,” aldus Roland.

Waar Roland nog midden in zijn carrière staat, is Bennie inmiddels aan het afbouwen. Op 9 november 2024 gaat hij officieel met pensioen, na 40 jaar DACHSER. “Ik heb hier met veel plezier gewerkt, met fijne collega’s en op leuke afdelingen.” Vervelen zal hij zich niet, daar zorgen zijn vier kleinkinderen wel voor en zijn grote tuin, waarin hij graag tuiniert. Ook hebben Roland en hij, samen met andere familieleden, een ‘whisky-clubje’. Twee keer per jaar neemt iedereen een flesje mee en houden ze een eigen proeverij. Vorig jaar april maakten ze zelfs een mooie reis naar Schotland.

Bennie stopt nog niet helemaal bij DACHSER. “Ik wil alles zo goed mogelijk overdragen en blijf nog een jaar twee dagen in de week werken, voordat ik het stokje helemaal overdraag aan de jongere generatie.” Roland voegt daar nog lachend aan toe: “Dan heeft hij mooi de tijd om onze volgende trip uit te zoeken.”

DACHSER wereldwijd
Neem contact op
Contact Chloé Bracaval